+420 533 534 201 (Po-Pá: 8-12 a 13-17)
cz
Země doručení
Další země
+420 533 534 201 (Po-Pá: 8-12 a 13-17)
Dýmkařův koutek radí: 10 tipů, jak vybrat ideální HMS
Vodní dýmky
9. 4. 2024

Dýmkařův koutek radí: 10 tipů, jak vybrat ideální HMS

Pokud jste se zrovna probudili z kryogenického spánku, registrujete ve světě vodních dýmek zcela zásadní změnu. Odzvonilo dobám, kdy jsme do alobalu balili vše možné, hlavně pak korunky. Stále se to děje, avšak poslední dekádu dýmkaření zcela změnil fenomén heat management systémů, zkráceně HMS. A když teda dekádu, sepsal jsem pro vás u kompíku v Shanti 10 tipů, jak vybrat pro vaše potřeby ten ideální žhnoucí kovový boxík.

Vezmeme to od podlahy. Co to je HMS? Zkratka pro heat management system, po našimu systém přenosu tepla. Víceméně. Můžete se setkat s také s označením HMD (heat management device). Obecně je to jakákoliv obrana tabáku proti přímému styku s uhlíky. Polopaticky je to kus kovu, který položíte na korunku nabitou tabákem, dovnitř vložíte žhavé uhlí, chvíli počkáte a pak dýmíte. V dobách dávných a na určitých místech planety i dnes se dřevěné uhlí pokládá na tabák přímo, to ale není náš případ. Námi používaný muʽassel, tedy melasovaný tabák do dýmek, si přímé rande s kokosovým uhlím opravdu neužívá.

Historie HMS je tedy o hledání prostředku, který by nejen ochránil tabák před úžehem, ale také dobře distribuoval teplo a poskytl nám session našich snů. Na počátku to byla kovová/keramická sítka, ve 20. století se přešlo na alobal. V novém miléniu se zrodila násada badcha, která je dodnes hojně rozšířená. Dále sítko na alobalové korunky Provost nebo spirála Flavor Saver. V roce 2012 přišel na svět Kaloud Lotus a zrodilo se opravdové HMS. „Kaloudy“ definovaly moderní věk dýmkaření, jeho kopie zaplavily trh. Vítejte v současnosti!

V krátkosti, jaké jsou výhody HMS oproti alobalu? Jednoduché použití, snadná regulace teploty v korunce, pohodová údržba, variabilita rozložení uhlíků, kompletní náhrada alobalu. Zamezí vniku popela do korunky, chrání uhlíky před pádem a okolními vlivy, prodlužuje dobu kouření dýmky díky setrvačnosti (udrží teplo déle než alobalová korunka), distribuuje teplo rovnoměrně do tabáku i korunky, redukuje množství CO. Z hlediska ekologie používáte furt ten jeden kovový boxík a nespotřebováváte kilometry alobalu. Může bejt, pojďme dále!

1. Zamyslete se nad velikostí

Pročpak? Závisí na tom počet a velikost uhlí, které dovnitř vměstnáte. Do „malých“ HMS se vedle sebe vlezou pouze dva kokosové uhlíky (25/26mm), většinou je poznáte podle zkosené vnější stěny. Malá HMSka jsou nejrozšířenější, pomocí uhelného tetrisu velmi dobře ovladatelná. Dovnitř „středních/velkých“ HMS se vlezou tři (26mm), někdy u čtyři kokosáky (25mm a menší). To je randál tepla, pro některé tabáky až příliš, takže pokud nejste zkušenější střeva a nedopřáváte si intenzivní dýmky bez větší práce s uhlím, nejsou to produkty pro vás. Stěny maj rovné a pravoúhlé k podstavě, někdy dále tvarované.

2. Máte vhodnou korunku?

A jsme na dně. U podstavy HMS, přátelé. Vnější průměr podstavy těch menších je 6–7 cm, existují dokonce jednouhlíkové varianty kolem 5 cm v průměru, u větších HMS pak typicky 7–8 cm. Důležité údaje, které vám napoví, jestli se nové HMS bude kamarádit s vaší sbírkou korunek. Proto jej před nákupem radši porovnejte s horním průměrem korunky, bando – každý dobrý e-shop by tyhle parametry měl mít v popisku. V Shanti na to díky veleještěru mysleli, proto mají na stránce filtr kompatibility korunek s HMS!

Na kterých korunkách sedí HMS nejlépe? Jsou to korunky, které mají speciální žlábek, do kterého HMS krásně zapadne. Mezi ty známé patří Samsaris Vitria, HJ Ferris, Shishabucks Sky Bowl, hookamonk Sun nebo Alpaca LiPache. Obecně nechcete, aby HMS po korunce klouzalo, proto jsou ideální korunky se zabroušenou (jakoby ufiklou, nikoliv do kulata) hranou bez glazury na jejím povrchu.

Vadí, pokud HMS přesahuje korunku? Nikoliv, jen to působí nevzhledně. Když průduchy v podstavě HMS míří do korunky, zajistí to nejlepší proudění tepla. Jestli ční mimo ni nebo se čumí do hrany korunky, funkčnost lehce utrpí, ale nijak dramaticky. Co se týče těch průduchů, občas jimi může propadat popel do tabáku. Dobře to vyřešila značka Zeppelin, kde jsou průduchy řešeny formou tří sloupů. Popel se do nich nedostane a tahaj teplo z vrchní části HMS.

U phunnelů či vortexů je to vše o středovém ostrůvku. Pokud je níž než hrana korunky, boží. Je tak na stejno, nedejbože hranu přesahuje? S HMS se kamarádit nebude, jelikož kovový boxík nepřilne ke korunce a nebude to celé těsnit (vortex), případně ucpe středový tunel a nepůjde tahat (phunnel).

3. Najděte ten pravý matroš a povrch

Trochu oříšek, záleží na tom, jak moc se v tom chcete pitvat. Materiál je důležitý z hlediska vedení tepla a údržby. Málo se řeší třeba tloušťka stěn. Pokud je materiálu kopec a z HMS je tlustý pašík, všechny aktivity s ním zaberou více času (nahřívání, chladnutí, regulace tepla). Naopak čím je materiál tenčí, tím rychlejší odezva vás čeká. Můžete k tomu při výběru přihlédnout. 

Co ta povrchová úprava? Ideální na údržbu je lesklý, hladký povrch v původní barvě materiálu. Drsné a matné varianty, nejčastěji opískované nebo mořené, dobře usazují bordýlek, kterého se pak špatně zbavuje. Barevné varianty, v závislosti na kvalitě jejich provedení, se mohou po čase loupat (jako v minulosti HMS značky Zeppelin). Kvalitně provedená eloxace povětšinou drží, ale může dojít ke změně barvy materiálu v závislosti na době používání. Z mé zkušenosti se eloxovaná HMS také hůř čistí. Osobně nejsem fanda barevných HMS, asi předsudek z věku kopií z čínských tržišť. Jsou náchylné k poškrábání a destrukci barvy častým používáním, prací s kleštěmi a necitlivou údržbou

HMS se skládá z více částí, které jsou buď přišroubované, odlévané či soustružené z jednoho kusu kovu. První Kaloud Lotus byl vyroben z duralu, což je slitina hliníku, mědi, hořčíku nebo křemíku. Nepatrně hustší než klasický hliník a vede teplo tak akorát. Dodnes vzpomínáme, protože první KL je již nesehnatelnou legendou. Jeho skvělým následovníkem byl (CWP) Heat Keeper, dnes v provedení CWP Mono bez pokličky.

Většina odvozených produktů a kopií je z jiných hliníkových slitin. Z mých zkušeností nakládaj o něco více než duralová HMS z důvodu krapet nižší hustoty a vyšší tepelné vodivosti. Slitin je ale hromada, vlastnosti se mohou lišit. Narazit můžete i na nerezové, teflonové, mosazné a jiné provedení. U nerezu se zastavíme. Dáme jej do křížku s hliníkem z Humpolce. Pojďme to rozseknout!

Hliník má vyšší tepelnou vodivost než ner. ocel, tudíž teplo přenáší rychleji a jakákoliv tepelná změna z vaší strany se projeví v mžiku. Také má cca 2,5x nižší hustotu materiálu, trvá tedy kratší dobu, než se nahřeje. Na druhou stranu má násobně vyšší tepelnou kapacitu, potřebuje tedy více tepla na zvýšení teploty o jednotku než nerez. Navíc teplo i dobře odvádí, takže dochází k vyšším tepelným ztrátám než u nerezi. Žhaví proto lehce nerovnoměrně, hlavně v místě stojících uhlíků, dále ke stěnám teplota klesá. Výsledkem je rychle a relativně snadno ovladatelné HMS, proto je tento typ nejrozšířenější.

Nerezové HMS si tedy řekne o delší dobu nahřátí, vaše tepelné hrátky reflektuje pomaleji, stačí mu ale méně tepla pro optimální fungování a rovnoměrně distribuuje teplo po celé ploše. Má bohužel tendenci nažhavit se až moc, poznáte to podle lehké změny barvy matroše. Řada z vás to neví, proto se durdí, když se svou typickou uhelnou hrou nezabodují a tabák se pod nerezovým boxíkem smaží. V takovém případě zbavte HMS uhlíků, zvedněte jej v kleštích a prostě na něj chvíli foukejte. Ale pouze, pokud máte nabito bez dotyku s tabákem! V případě nabití na dotyk HMS nezvedejte, zbavte jej uhlíků a nechte jej trochu vychladnout.

4. Potrebujete pokličku?

Posledních pár járů se roztrhl pytel s HMS bez pokličky. Výrobci lakonicky dodávají, že už je přece doma nikdo nepoužívá, v podniku jakbysmet. Původ tohoto trendu vězí i někde jinde, výrobci totiž nechtějí platit licenční poplatky Kaloudu a svými pokličkami (regulátory tepla) porušují jeho patenty. A tak je spousta výrobců prostě nedodává.

K čemu poklička slouží? Ke zvýšení intenzity tepla proudícího do korunky. Kdysi se používala spíš na začátku session, dnes už ale nahříváme na více než dva uhlíky. Výborná je na konci, když nechcete dělat novou várku uhlí – dodá totiž potřebných 10–15 minut slávy nyní již malým uhlíkům uvnitř.

Typická poklička je otočná. Pevná základna + rotující dvířka zakončená manipulační packou. Začínáte s „otevřenou“ pokličkou (volné průduchy) a pokud chcete ještě více tepla, otočte dvířka a uzavřete průduchy. Snižuje se tepelná ztráta, intenzita tepla narůstá. Zajímavostí je řešení od Steamulation, kde řídíte teplo pomocí „uhelného výtahu“. Tohle HMS má výškově regulovatelnou podstavu a množství tepla tak upravujete přiblížením/oddálením uhlíků od tabáku. 

Osobně pokličku používám, protože souzní s mým stylem dýmkaření využívajícím jednu várku uhlí na maximum vč. aktivní práce s uhlím. A tak si jednoduše odpovězte na otázku, jestli používání pokličky sedí vašemu dýmkařskému stylu. Děláte více várek uhlí, kouříte kratší session? Nepotřebujete ji. Chcete vytáhnout z jedné várky uhlí maximum a věnujete se jí po dobu kouření? Poklička vám helfne.

5. S výstupky, či bez?

Podstava zubatá, či holá – to je, oč tu běží! Nejprve začneme uvnitř HMS. Tam najdete buď rovnou plochu ve stylu původního Kaloud Lotusu, nebo sérii výstupků, kruhů, zoubků a vlnění. Umisťují se tam z důvodu zhasínání uhlí. Když sedí na rovné ploše, utne jim to z dané strany přívod vzduchu, a tak začnou černat. Pokud je o něco vyvýšené, stále se pod ně dostává vzduch a nemělo by tedy zhasínat. Záleží ale na jejich provedení.

Takhle, když se aktivně věnujete svému uhlí, výstupky uvnitř nepotřebujete. Díky vaší práci s uhlím (oklep, rotace, výměna) se lehce černé části opět nažhaví. Pokud jste v práci s uhlím pasivní, výstupky uvnitř HMS oceníte. Pozor, čím masivnější výstupky jsou, tím více žerou tepla, což se projeví hlavně v závěru session. Teplo vám v korunce najednou chybí, masivní výstupky vaši session paradoxně zkrátí. V tomhle ohledu se mi nelíbí řešení Kaloud Lotus I+. Výstupky pohltí dost tepla, jsou podélné a do tvaru kruhu, který je bohužel přerušovaný. Uhlí se vám brzy začne viklat a po nějakém čase už tam nikdy nestojí rovně, což je k vzteku.

K čemu slouží ty kulovité či jinak tvarované výstupky na druhé straně podstavy směřující dovnitř korunky? Zabraňují HMS sjet z korunky (ne vždy, hh), lépe šíří teplo do směsi v korunce a určují minimální vzdálenost tabáku od HMS, aby nedošlo k dotyku. Tolik podle filozofie jejich tvůrce, tedy Kaloudu. Komunita je začala hojně využívat naopak k touchování, tedy nabíjení na dotyk. Milý rozpor, ale ověřený praxí. Valná většina dnešních HMS nějakou formu výstupků z podstavy dolů má, někdy je to třeba jen vystouplý kruh. Pokud u HMS chybí, zase tolik se neděje. Čím ostřejší a vystouplejší výčnělky jsou, tím hůř se podstava boxíku čistí houbičkou/drátěnkou – rozervou se o ně. 

6. Nepodceňujte manipulaci

Práce se žhavým HMS může být nebezpečná, když jej nemáte pomocí kleští za co chytit. Když to čapnete z vrchu za stěnu, mohou se kleště šmiknout a HMS z nich vypadnout. Roli zde hraje pevnost kleští a síla vašeho stisku. Proto raději hledejte takové HMS, které má dole u podstavy podélné zářezy ve stěně. Provléknete jimi jednu packu kleští, tu druhou přitisknete k horní hraně a dosáhnete toho nejbezpečnějšího úchopu pro další manipulaci. Zářezy slouží také k přívodu dalšího vzduchu uhlíkům.

Některým HMS, povětšinou čínským kopiím, trčí ze stěny rovnou manipulační packa v silikonovém obalu. I tak bacha, abyste se nespálili. Přeci jen máte žhavý boxík cenťák dva od prstů. Podobně to platí pro packy od pokliček.

7. Jeden klad a mnohé zápory kopií

Kvalitní HMS je investice do vašeho zdraví a kvality session. Některé seženete pod tisícovku, většina se pohybuje do dvou kusů Františků Palackých. Proč je tomu tak? Platíte za kvalitní materiál i povrchovou úpravu, jejich zdravotní nezávadnost a atesty, značku, lepší balení, odladěnou konstrukci, kvalitní nápad či patent.

Proč si dýmkaři kupují kopie renomovaných HMS? Hlavní roli hraje cena. Z čínských tržišť je takové HMS dosažitelné za nižší stovky korunky, někdy dokonce i za pár desetikaček. Studenti, začátečníci šetřící na základním vybavení, podniky – cílovku maj tyhle produkty širokou. Takové kousky fungují jakž takž a dá se na nich začít, ale to je tak vše.

Problém tkví v materiálu. Nikdy nevíte, z čeho a jak je to slité. Jakou to má povrchovou úpravu? Je zdravotně nezávadná? Začne vám HMS korodovat, měnit barvu, sloupávat se? Jak to povede teplo?! Spousta dobrých otázek. Když už kouříte a ovlivňuje to vaše zdraví, dělejte to ideálně s kvalitními produkty a co nejmenšími zdravotními dopady. A proto se čínským no-name HMS raději vyhněte. Kopírovače nepodporujte.

8. Pokud stále alobal, jde to efektivněji

Na alobal nedáte dopustit a nějakou moderní náhradu odmítáte. Very well. I tak může být vaše session o poznání lepší. Nejlepší přístup k tomu zvolili v USA. Tam sice HMS frčí, avšak alobal hraje stále prim. Čím si pomáhají?

Alobal vám poskytuje tzv. zónový prohřev, nejvíce tepla se šíří v místech pod uhlíky a pak jsou tam hluchá místa bez hřejivého pohlazení. Proto musíte uhlíky po korunce rotovat, abyste prohřáli postupně celou směs. Američané se rozhodli změnit zónový prohřev na rovnoměrný, a to pomocí sítek.

Nejrozšířenějším je Provost, což je původně sítko z korunky Apple on Top. Položí se na připravenou alobalovou korunku (nabitou, rozděrovanou). Uhlí se rozmístí na sítko, to se rozehřeje a distribuuje teplo do korunky rovnoměrně. A ejhle, mraky dýmu s výraznou chutí jsou na světě. Provost má navíc ještě horní díl, opět s otočnými dvířky pro regulaci tepla. Takhle už tvoří v podstatě klasické HMS – můžete pohodově používat pouze dolní sítko nebo celé kombo, je to na vás.

Pozor, sítka nelze používat bez alobalu. Alobal korunku dejme tomu zapečetí, bez něj by efektivně nefungoval přímý tah vzduchu do korunky. Jinou alternativou napomáhající k rovnoměrné distribuci tepla je Flavor Saver, což je kovová spirálka fungující jako v našich končinách známý alobalový šnek. Umístí se na alobalovou korunku, nahoru položíte uhlíky a fungujete.

9. Chcete být elektrikářem?

Pošilháváte očkem po e-HMS, nedivím se vám. Nová technologie slibující absenci oxidu uhelnatého z běžných uhlíků, nabízející čistou, výraznou chuť a regulaci tepla ťukáním do displejů či tlačítek. Možnost zadýmit si v místech, kde nelze manipulovat s otevřeným ohněm (počítají se do toho i žhnoucí uhlíky). Příležitost zbavit se pachuti uhlíků, jejich neustálého žhavení a dokupování. Strojové učení, appka, AI, uaaa. To zní přece skvěle!

Jako každá nová technologie, tak i tahle má porodní bolesti a spoustu much k vychytání. Odrazuje především cena, kdy třeba za český hookamonk Warp vysolíte necelých 37k. Za univerzální Neevo Pure z Německa zaplatíte něco málo přes 6 tisíc a zařadíte se do dlouhé fronty odbavující předobjednávky. Pak tu máme baterie, které nejsou. E-HMS musíte mít stále zapojené v síti, což značně snižuje jeho mobilitu a kabel se nikomu nelíbí.

Pokud vás ani tohle neodradí a zvažujete koupi, nejprve si e-HMS někde vyzkoušejte. Například v podniku Loft No. 8 v Praze, kde mají Warpíky od hookamonk. Pročpak? Dýmka na elektrice vám nemusí vyhovovat. Jsme totiž zvyklí na lehkou pachuť uhlí v kouřené příchuti, dodává tomu jakýsi charakter. Když to odstraníte, najednou máte opravdu čisté aroma. Z mé zkušenosti to mnohým lidem nesedí, protože je to na ně až příliš intenzivní, vlezlé či agresivní. To ale nemusí být váš případ a propadnete e-HMS láskou na první potah, že jo. Takže si to radši zkuste předem, než rozbijete prasátko a utratíte zlaťáky za něco, co vás bude následně mrzet.

10. Nákupní rádce aneb vyznejte se v tom

A jsme v závěru, milí zlatí. Čest těm, kteří dočetli až sem. Je čas si položit zásadní otázku! Jakou session vlastně chcete? Délkou, intenzitou, z hlediska množství uhlí a práce s ním, nabíjecích technik, (ne)dotyku s tabákem atd. Jakmile si to sesumírujete, na obzoru se začne rýsovat vhodné HMS. Pokusím se vám to lehce roztřídit, na Shanti navíc můžete využít pokročilý filtr s mnoha parametry.
 
  • malá HMS: marvin zenit, Magma Tay7, (CWP) Heat Keeper, CWP Mono, Na Grani, Blade HMS, ONMO, VYRO HMD, DUM Skull Dome, Ocean Hookah LIT, Aladin Only One a jednoduché kopie původního Kaloud Lotusu
  • střední/velká HMS: marvin heat control, Kaloud Lotus I+, Kaloud Lotus II, Kaloud Lotus III, Oduman Ignis Venus, hookamonk Nova, Shishabucks Stratus, Aladin HMD, Steamulation HMS, Valravn Crafts Altar, MO.KO, Babuschka HMD, AO HMD 912, Alpha Hookah FNX a Roller, Zeppelin V2 a Base, AO Sandblasted, Quasar RAAS 2
  • hliníková HMS: marvin zenit a heat control (matné), Heat Keeper (lesklé), Magma Tay7 (matné), CWP Mono (lesklé), všechny Kaloud Lotusy (matné, různé barvy), Oduman Ignis (matné), Shishabucks Stratus (matné i lesklé provedení), hookamonk Nova (matné, z duralu), Valravn Crafts Altar (matné, kombinace hliníku a mosazi), Blade HMS (matné, různé barvy), ONMO (matné, různé barvy), VYRO HMD (matné), DUM Skull Dome (matné), Aladin Only One (lesklé), Alpha Hookah Roller (lesklé), Zeppelin V2 a Base (matné, různé barvy), AO Sandblasted (matné), Quasar RAAS 2 (matné) a jednoduché kopie původního Kaloud Lotusu (lesklé i matné)
  • nerezová HMS: Aladin HMD (lesklé), Steamulation HMS (lesklé), Kaloud Lotus II (lesklé, spešl verze), Na Grani (lesklé), MO.KO (lesklé), Ocean Hookah Lit (lesklé, různé barvy), Babuschka HMD (lesklé, různé barvy), AO HMD 912 (lesklé, různé barvy), Alpha Hookah FNX (lesklé, různé barvy)
  • s pokličkou: Kaloud Lotus I+, Kaloud Lotus II, Kaloud Lotus III, marvin heat control, (CWP) Heat Keeper, Oduman Ignis Venus, Shishabucks Stratus, Steamulation HMS, Zeppelin V2, Quasar RAAS 2, Aladin Only One a jednoduché kopie původního Kaloud Lotusu
  • bez pokličky: marvin zenit, Magma Tay7, hookamonk Nova, Aladin HMD, MO.KO, Valravn Crafts Altar, CWP Mono, Na Grani, Blade HMS, ONMO, VYRO HMD, Ocean Hookah LIT, Babuschka HMD, AO HMD 912, Alpha Hookah FNX a Roller, Zeppelin Base, AO Sandblasted
  • s vnitřními výstupky: Kaloud Lotus I+, Kaloud Lotus II, Kaloud Lotus III, Oduman Ignis Venus, Shishabucks Stratus, Magma Tay7, hookamonk Nova, Aladin HMD, MO.KO, CWP Mono, Na Grani, Blade HMS, ONMO, VYRO HMD, DUM Skull Dome, Ocean Hookah LIT, Babuschka HMD, AO HMD 912, Alpha Hookah FNX, Zeppelin Base, AO Sandblasted, Aladin Only One a upravené kopie původního Kaloud Lotusu
  • bez vnitřních výstupků: marvin zenit, marvin heat control, (CWP) Heat Keeper, Steamulation HMS, Valravn Crafts Altar (v podstavě jsou však „cestičky“), Alpha Hookah Roller (ale s divným „propadem“) a jednoduché kopie původního Kaloud Lotusu
  • v kombinaci s alobalem: Provost, Flavor Saver, sítko z násady Badcha, ARKA Savant
  • e-HMS a all-in-one řešení: hookamonk Warp, Neevo Pure HMD, Ooka
  • zajímavě řešené HMS: hookamonk Nova (dvojité dno, dural, skvěle si poradí s větším množstvím uhlí při stabilním výdeji tepla), Steamulation HMD (regulace pomocí přiblížení/oddálení uhlíků od tabáku), Aladin Only One (pouze na jeden uhlík), Quasar Raas (set korunky a HMS, ale promyšlený do detailu), Valravn Crafts Altar (kombinace mosazné podstavy s hliníkovými stěnami), Zeppelin (průduchy formou sloupů)

Ať už vyberete jakékoliv HMS, kvalita dýmky stále závisí hlavně na vašich aktivitách. Abyste měli dobrý požitek z dýmky, nestačí pouze prásknout uhlí do HMS a myslet si, že máte vyhráno. Pánem tepla je stále dýmkař. Proč ta dýmka v podniku vydrží tak dlouho? Protože dostává uhelný servis. Musíte se o uhlí aktivně starat, abyste dosáhli dlouhotrvající, kvalitní dýmky. Jestli nevíte, jak na to, mám tu pro vás hromadu návodů, videí a tipů! 
 
A to je pro dnešek všechno, dýmkařští přátelé. Kdybyste potřebovali poradit, pošlete mi mail nebo mi napište na Facebook nebo Instagram Dýmkařova koutku – rád pomohu.
 
Autor článku

Jakub Kopáček

Dýmkařský expert, tvůrce blogu Dýmkařův koutek, autor knihy Dýmkařská bichle a jeden z největších propagátorů vodních dýmek v České republice.

Proč nakoupit u nás?

Vše skladem

Vše skladem

Rychlé dodání zboží
Doprava zdarma

Doprava zdarma

Při nákupu nad 2500 Kč
Rádi vám poradíme

Rádi vám poradíme

Máme dlouholeté zkušenosti
Osobní odběr

Osobní odběr

V Brně

Ověřeno našimi zákazníky

98 % zákazníků doporučuje náš obchod z 678 recenzí
Zobrazit všechna hodnocení
„Skvělé vonné tyčinky za skvělou cenu“
Ověřený zákazník před 8 hodinami
„Po upravě cen v březnu 2024 jsou ceny opravdu skvělé, výběr je na místní poměry hodně slušný (občas něco chybí, ale není toho moc) a pokud by nestačilo doručení většinou do 2 dnů, tak si můžete zajet do Brna do velkoskladu, kde jsou schopni připravit objednávku někdy i ten...“
Ověřený zákazník před 4 dny
Хорошо упаковано
Быстрая отправка и доставка
Все четко по заказу
Ověřený zákazník před 14 dny